Medische voorschriften voortaan ook in elektronisch patiëntendossier

12 Juli 2024 Actua nieuws

Voortaan zijn al jouw medische voorschriften terug te vinden in jouw elektronisch patiëntendossier en in jouw ziekenhuisapp. Op die manier wordt de doorstroom van informatie tussen artsen, verpleegkundigen en patiënten aanzienlijk versneld. Door deze integratie verbeteren we andermaal onze kwaliteitszorg en patiëntveiligheid. 

Wat voorafging

Een zo volledig mogelijk elektronisch patiëntendossier, daar werken we al jaren naartoe. Een centrale plek waar zowel zorgverleners als patiënten toegang tot hebben. Om dat mogelijk te maken werd enkele jaren geleden het Klinisch Werkstation (KWS) uitgerold. 

Lees meer over het elektronisch patiëntendossier

Ruim de helft van alle Vlaamse zorginstellingen maakt intussen gebruik van KWS. Bij een verhuizing naar een ander (aangesloten) ziekenhuis of revalidatiecentrum verloopt de doorstroom van informatie daardoor bijzonder efficiënt. 

Ook de patiënt kan ten allen tijde zijn medisch dossier raadplegen via de bijhorende ziekenhuisapp Mynexuzhealth. Je kan er jouw afspraken boeken, bekijken en beheren. Je kan er jouw medische verslagen nalezen van jouw consultaties of opnames of de resultaten van de technische onderzoeken raadplegen (MRI, ECG, ….). 

Voortaan ook medische voorschriften in  patiëntendossier

We werken al jaren met een elektronisch voorschrift in het ziekenhuis. Maar we wilden een implementatie in het geïntegreerd patiëntendossier zodat de medicatie van de patiënt in één overzicht kan worden samengebracht. 

Voordelen voor de patiënt

Verhoogde patiëntveiligheid

Hierdoor wordt de kans op fouten aanzienlijk verminderd. Artsen, verpleegkundigen en apothekers hebben altijd toegang tot actuele en gevalideerde voorschriften, wat de veiligheid van de patiënt ten goede komt. De zorgverleners voelen zich daardoor ook meer geruggesteund. 

Medicatie helemaal op maat van de patiënt

Bij het voorschrijven heeft de arts toegang tot de medicatiehistorie, allergieën, en bestaande medische aandoeningen. Dit helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen bij het voorschrijven van medicatie.

Het systeem geeft ook waarschuwingen en suggesties bij conflicten tussen de voorgeschreven medicijnen. Het ene medicijn kan immers de werking van een ander medicijn ondermijnen. De tool geeft ook doseringsadviezen en waarschuwt voor mogelijke allergieën of interacties. De arts krijgt dus heel wat advies tijdens het voorschrijven van medicijnen wat andermaal zorgt voor een verhoogde patiëntveiligheid. 

Gemakkelijke toegang tot voorschriften

Patiënten kunnen hun ambulante voorschriften eenvoudig raadplegen via Mynexuzhealth en deze direct bij de apotheek ophalen. 

Staan deze voorschriften dan niet meer op mijn eID? Toch wel. Ze worden automatisch toegevoegd aan jouw identiteitskaart. Niet iedereen maakt immers gebruik van de ziekenhuisapp Mynexuzhealth. 

Betere informatie-uitwisseling

Een geïntegreerd patiëntendossier zorgt voor een meer soepele doorstroom van informatie tussen alle betrokken zorgverleners. 

Ziekenhuisoverkoepelend werken

Artsen kunnen ziekenhuisoverkoepelend werken en medicatievoorschriften vanop elke locatie goedkeuren via computer, tablet of smartphone. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en efficiëntie in de zorg.

Toekomstplannen

Inscannen van medicatie

Binnenkort willen we ook alle medicatie inscannen voor de toediening ervan in het ziekenhuis. Als de verificatie met het identificatiebandje van de patiënt groen licht geeft, zijn we er zeker van dat de juiste medicatie op het juiste moment bij de juiste patiënt terechtkomt.

Jaar lang voorbereid

Dankzij de inzet van ons EMV-team, de dienst ICT-Biotechniek-Innovatie, het Nexuzhealth-team, Zorgi (dat is de dienst die het apotheekpakket van het AZ Sint-Maria ondersteunt)  en de actieve betrokkenheid van alle diensten is de implementatie bijzonder vlot verlopen. Het leidde ook tot een intensieve maar fijne samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en apothekers. Ze kregen allemaal een interne opleiding wat ervoor zorgde dat de integratie van het elektronisch medisch voorschrift bijzonder vlot is verlopen.