Laat angst om te vallen je leven niet bepalen

20 Augustus 2024 Gezondheidsinfo

De gevolgen van een val bij oudere mensen zijn niet te onderschatten. Naast lichamelijk letsel heeft een valpartij vaak ook psychosociale en financiële gevolgen. Valpreventie is dan ook een speerpunt op onze dienst Geriatrie.

Wist je dat

  • 1 op 2 ouderen angst heeft om te vallen?
  • 1 op 3 thuiswonende ouderen jaarlijks valt?
  • In woonzorgcentra 70% van de bewoners 1 keer per jaar valt?

Valangst werkt verlammend 

Valangst is een verlies aan zelfvertrouwen om zich te verplaatsen. Vaak werkt het verlammend: door hun angst gaan ouderen steeds meer fysieke activiteiten vermijden waarvoor ze zich moeten verplaatsen. Een valstrik, want zo worden ze minder actief en belanden ze in een vicieuze cirkel.

Door verlies aan spierkracht, evenwicht en mobiliteit neemt de kans op vallen bovendien net toe. Vermijden van activiteiten betekent ook minder sociale interactie, wat dan weer de levenskwaliteit vermindert en depressie in de hand werkt. Gevolg: nog méér valpartijen, ziekenhuisopnames en medicatiegebruik.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, stimuleren onze kinesisten en ergotherapeuten ouderen om, op een veilige manier, terug activiteiten te doen die ze niet meer aandurven. Ze doorlopen samen met hen een mobiliteits- en evenwichtstest en geven tips en tricks om hun omgeving en gedrag aan te passen.

Een valvrij huis? Doe de test

Dat kunnen kleine veranderingen in huis zijn (zoals tapijten verwijderen of drempeltjes wegwerken), aangepast schoeisel of een loophulpmiddel om meer te bewegen. Op Locomotorische Revalidatie wordt momenteel ook een multidisciplinair programma ontwikkeld voor patiënten met valangst. Het zet zowel in op fysieke als op psychologische aspecten.   

Belangrijk voor de huisarts

Ook huisartsen kunnen op verschillende manieren aan valpreventie doen. 

  • Maak het probleem bespreekbaar.
  • Motiveer ouderen om te bewegen, individueel of in groep.
  • Verwijs door naar het Geriatrisch Dagziekenhuis voor een valanalyse met multidisciplinair advies.
  • Moedig patiënten aan om kine te volgen (voorschrift tot 18 beurten/jaar is mogelijk) of adviseer ‘Bewegen op verwijzing’. Met een verwijsbrief van een arts of verpleegkundige kunnen ouderen een beroep doen op een coach die hen op weg helpt naar een actiever en gezonder leven.

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, 20 augustus 2024