AZ Sint-Maria Halle & UZ Brussel werken nauw samen voor beste borstkankerzorg

19 Augustus 2024 Actua nieuws

Het AZ Sint-Maria Halle en het UZ Brussel werken zeer nauw samen op het vlak van borstkankerzorg. De samenwerking werd vorig jaar reeds opgestart en is helemaal conform de hervorming die op 1 augustus van kracht is geworden. Door de samenwerking kunnen de patiënten uit de regio voor hun initiële diagnose en vervolgbehandelingen nog steeds terecht in het AZ Sint-Maria. Voor de chirurgische ingrepen en meer gespecialiseerde onderzoeken wijken we uit naar het UZ Brussel.

Wat voorafging 

De kwaliteitsindicatoren voor borstkanker die het Federaal Kenniscentrum voor Volksgezondheid (KCE) vorig jaar bekend maakte, stemde de politiek tot nadenken. Uit de cijfers bleek dat het risico om te overlijden gemiddeld hoger lag bij vrouwen die behandeld werden in een centrum zonder erkenning dan bij vrouwen die behandeld in een coördinerend borstcentrum.  Om die reden stopt de federale overheid vanaf 1 augustus de financiering van ziekenhuizen zonder erkenning. 

De maatregel zaait mogelijk vertwijfeling bij patiënten, huisartsen of andere doorverwijzers. Maar die ongerustheid is nergens voor nodig. 

Nog betere borstkankerzorg door nauwere samenwerking

Door de eigen degelijke expertise en de intensieve samenwerking met de andere actoren voor gespecialiseerde zorg, is de vijfjaarsoverleving ook in het AZ Sint-Maria de voorbije jaren gestegen, ondanks de afwezigheid van een erkenning. Als regionaal ziekenhuis scoren we immers boven de Vlaamse mediaan. Een erkenning hield immers weinig rekening met de zorgkwaliteit, maar meer met de hoeveelheid behandelde patiënten, wat in het nadeel speelt van een regionaal centrum zoals dat van ons. 

Om nog meer te kunnen inspelen op de zorgvraag, zorgnood en de nieuwe wetgeving, hebben het AZ Sint-Maria en het UZ Brussel hun samenwerking op het vlak van borstkankerzorg vorig jaar reeds verder geïntensifieerd o.a. op het vlak van oncologie en borstchirurgie. 

Het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft een coördinerend borstcentrum en ligt bovendien op een comfortabele afstand binnen de regio. Het AZ Sint-Maria is dan weer een regionaal en laagdrempelig ziekenhuis voor de ruime regio Zennevallei, het Pajottenland en de gemeenten net over de taalgrens.  

Dankzij de gemaakte afspraken is het de bedoeling dat de patiënten de veranderingen zo min mogelijk voelen en dat de zorgkwaliteit optimaal blijft. Alle vooronderzoeken & -consultaties vinden plaats in Halle. Er wordt werk gemaakt van het aanbieden van verdere psychologische ondersteuning. 

De resultaten en de diagnose worden door de behandelende arts dan weer besproken tijdens  het Multidisciplinair Oncologisch Consult in het UZ Brussel. Het spreekt voor zich dat hoe meer expertise zich buigt over de zorgnood, hoe optimaler het zorgtraject in overleg met de patiënt kan worden uitgestippeld. In Brussel vinden ook de meer gespecialiseerde onderzoeken en/of chirurgische ingrepen plaats. Dit onder nauwe begeleiding van de specialist van het AZ Sint-Maria Halle. 

De patiënt kan dan aansluitend opnieuw in het AZ Sint-Maria Halle terecht voor de postoperatieve controles, de eventuele behandelingen met chemotherapie of gerichte therapie, de opvolging van hormonale therapie en het nazorgtraject.

Samenwerking komt helemaal tegemoet aan nieuwe wetgeving

De zeer uitgebreide wissel- en samenwerking tussen de arts-specialisten van het UZ Brussel en het AZ Sint-Maria komt helemaal dus tegemoet aan de nieuwe wetgeving en de nieuwe terugbetalingsregels. Op die manier investeren we andermaal in kwaliteitszorg en patiëntveiligheid dichtbij huis. Het moet elke patiënt uit de ruime regio die geconfronteerd wordt met deze diagnose, geruststellen dat zij of hij de meest optimale borstkankerzorg zal krijgen.

De samenwerking werd eind 2023 uit de doeken tijdens een symposium in Halle. Bekijk hieronder de reportage.