Groei goed: multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen

12 Augustus 2024 Actua nieuws

In ons land heeft bijna één op de vijf kinderen tussen 2 en 17 overgewicht en 5,8% lijdt aan obesitas. Als ziekenhuis willen we daaraan werken want ook op jonge leeftijd zijn er gevaren aan obesitas. Dit doen we via een multidisciplinaire aanpak waarbij zowel een arts, een diëtist, een psycholoog en een sociaal assistent betrokken zijn. 

Mogelijke oorzaken 

Overgewicht bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door een onevenwicht tussen energie-inname en energieverbruik. Voorts kunnen erfelijke, psychologische of omgevingsfactoren  een rol spelen. Maar ook hormonale problemen, medicatie of erfelijke ziekten kunnen overgewicht veroorzaken.

Gevolgen van obesitas

Obesitas kan zowel fysieke als psychologische gevolgen hebben. Fysiek verhoogt het de kans op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden, gewrichtsproblemen en diabetes. Psychologisch kan overgewicht leiden tot een negatief zelfbeeld en pesterijen, wat het welzijn van het kind ernstig kan aantasten.

Multidisciplinaire aanpak

Obesitas aanpakken gebeurt best al in de kindertijd. In het AZ Sint-Maria doen we dit met een multidisciplinair team. Dit omvat een samenwerking tussen artsen, diëtisten, psychologen en sociaal assistenten.

De arts onderzoekt bestaande of dreigende medische complicaties van overgewicht. Indien nodig worden bijkomende onderzoeken uitgevoerd om de gezondheid van het kind in kaart te brengen.

De diëtist voert een intakegesprek om de voedingsgewoonten van het kind en gezin in kaart te brengen. Samen met het kind worden op maat gemaakte adviezen gegeven om een gezonde, gevarieerde voeding te bevorderen zonder strenge diëten.

De psycholoog ondersteunt positieve gedragsverandering en helpt ongezonde eetgewoonten aan te pakken. Dit gebeurt door het opstellen van veranderplannen, het toepassen van strategieën en regelmatige psycho-educatieve sessies voor kinderen en ouders.

De sociaal assistent helpt ouders met formaliteiten zoals de aanvraag voor bijkomende kinderbijslag en biedt informatie, advies en psychosociale ondersteuning, of verwijst door naar de gepaste diensten.

Afspraak? Bel Groei Goed!

Wens je meer informatie of wil je een aanspraak maken? 

  • contacteer ons via 02 363 62 48
  • elke maandag, dinsdag en donderdag van 8.00 & 12.00 uur

Aanmelding Groei Goed

*Verplichte velden