Een dagje op Geriatrie

17 Juli 2024 Gezondheidsinfo

ZenneZorg leefde een dagje mee met de patiënten, artsen en medewerkers op de afdeling Geriatrie. Zoals je in dit korte beeldverslag kan zien, wordt het begrip ‘kwalitatieve ouderenzorg’ hier tot in de kleinste details waargemaakt.

8:00 u. Overdrachtbriefing

De verpleegkundige bespreekt ’s morgens nauwkeurig de toestand van de patiënten met de arts: aandoening(en), voeding, infecties, medicatie, onderzoeksresultaten enz. Eventuele problemen die zich tijdens de nacht hebben voorgedaan, worden gecommuniceerd en toegelicht.

9:00 u. Kine voor iedereen

Om maximaal te blijven bewegen en de moraal en zelfredzaamheid te stimuleren, is er dagelijks een sessie kinesitherapie voor geriatrische patiënten. Er wordt ook getest of trappenlopen nog mogelijk is en of de thuissituatie eventueel moet worden aangepast.

10:30 u. Multifunctioneel ergolokaal

Mensen voelen zich graag nuttig. Daarom maken de patiënten 1 keer per week samen soep voor de hele afdeling. De ergotherapeuten en enkele vrijwilligers leiden alles in goede banen. 

Ook worden hier geheugenoefeningen gegeven, we bespreken de actualteit en we geven een ADL-training. Dat zijn oefeningen om de dagelijkse activiteiten op een aangepaste manier uit te voeren. 

11:00 u. Multidisciplinair overleg

Wekelijks zitten artsen, kinesitherapeuten, sociaal assistenten, diëtisten en ergotherapeuten samen om de toestand, behandelings- en onderzoeksresultaten, de zelfredzaamheid en de thuissituatie van de patiënten te evalueren, met het oog op een terugkeer naar huis, het woonzorgcentrum of een verdere opname.

11:45 u. Geautomatiseerde medicatiebedeling

Met behulp van een computerprogramma weet de verpleegkundige exact welke medicatie de patiënt in welke dosis nodig heeft.

Lees ook: Medische voorschriften voortaan ook in elektronisch patiëntendossier

12:00 u. Middagmaal

De logistiek assistent kent de patiënten goed. Dagelijks komt ze verschillende keren langs op de kamer om bedden te maken, patiënten goed te zetten of eten en drinken te brengen. Ook wat zíj ziet en hoort, is onmisbaar voor een optimale zorgaanpak.

13:00 u. Productive Ward Bordmeeting

Ook op Geriatrie worden dagelijks kwaliteitsindicatoren doorgenomen en geëvalueerd. Het team geeft vanuit de praktijk aan wat goed loopt en welke verbeterpunten er nog zijn. Zo doorstaat onze kwaliteitszorg uitstekend elke inspectie.

14:00u. Voldoende gevoed

Ondervoeding komt vaak voor bij ouderen en heeft gevolgen voor het dagelijks functioneren. Bij een BMI <20 vult de diëtist, op basis van een bloedanalyse, de tekorten aan via aangepaste voeding. Met de C-meal app geeft de patiënt daarbij de eigen voorkeuren aan.

Lees ook: Hoe vangen we ondervoeding op in ons ziekenhuis?

15:00 u. Sliktest

Slikproblemen kunnen een oorzaak zijn van ondervoeding bij ouderen. De logopedist onderzoekt dit via een sliktest. Op basis van de resultaten worden vloeistoffen al dan niet ingedikt en vlees- of vezelproducten gemalen. Om de spieren terug te activeren, kan slikrevalidatie worden opgestart. 

16:00 u. Vergeet-me-nietje

Voor ouderen met dementie brengt de sociaal assistent, samen met de patiënt, een familielid of mantelzorger, belangrijke persoonlijke thema’s in kaart: roepnaam, partner, kinderen, kleinkinderen, beroep of favoriete tv-programma. 

Het is belangrijk dat ze de gewoontes van thuis kunnen aanhouden en ze zich in het ziekenhuis ook thuis en veilig voelen. Zo kan iedereen persoonsgerichte zorg garanderen, ook aan wie het niet meer kan zeggen.

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, 18 juli 2024