Psychologische dienst

Psychologie (perinatale)

Maak een online afspraak

Wachtruimte locatie

Wachtzaal 14 (Blok D, 2de verdieping)

Perinatale psychologie

Het krijgen van een baby is een unieke en opwindende gebeurtenis die je leven ingrijpend verandert. Naast vreugde kunnen er ook gevoelens van twijfel, onzekerheid, angst of prikkelbaarheid ontstaan. Voor veel jonge gezinnen voelt deze periode eerder aan als een ‘broze wolk’ dan een roze wolk. 

Praat erover

Bij 1 op de 5 vrouwen verstoort een zwangerschap of een geboorte het psychisch welzijn. Ze voelen zich enerzijds blij en opgewekt. Maar dan plots veranderen die emoties en voelen ze zich onzeker, gespannen, verdrietig of angstig. 

Ervaar je hetzelfde? Je bent heus niet de enige ouder. Daarom praat erover, we helpen je graag. 

Versterken van de veerkracht

Ons aanbod richt zich daarom op het verhelderen van je vragen, zelfhulp en het versterken van je zelfredzaamheid en veerkracht.

Tijdens de eerste sessie zal een psycholoog je huidige situatie en relevante voorgeschiedenis in kaart brengen. Dit helpt om te bepalen welke zorg of hulp het beste bij jouw situatie past en vormt de basis voor een behandelplan. Mogelijke hulpvragen kunnen zijn:

  • Gaat mijn zwangerschap wel vlot verlopen? 
  • Ga ik wel een fijne band kunnen opbouwen met mijn baby?
  • Ga ik wel een goede ouder zijn?
  • Hoe groot is het risico op een postnatale depressie?
  • Gaat de baby de relatie met mijn partner veranderen?

We helpen je graag

We staan klaar om je te ondersteunen en te helpen bij deze belangrijke levensfase.

  • Informeer bij je mutualiteit over een terugbetaling en download het aanvraagformulier 'tegemoetkoming psychologische zorg'. Op die manier zorg je voor een vlotte terugbetaling.
  • Intakegesprek (1 uur): € 75 - Consultatie (50 minuten): €50.
  • Druk op onderstaande intakeknop om je aan te melden.

Ambulante psychologische hulpverlening voor kinderen en jongeren 

We voorzien ook ambulante psychologische hulpverlening voor kinderen en jongeren. Onze begeleiding is gericht op het aanpakken van psychische klachten en de onderliggende oorzaken van die klachten. 

Onze psychologen nemen ook deel aan de multidisciplinaire zorg in ons ziekenhuis. 

Essentieel voor onze multidisciplinaire zorg 

Onze psychologen spelen een cruciale rol in de multidisciplinaire zorg in ons ziekenhuis, bevorderend het welzijn van patiënten. Ze bieden emotionele ondersteuning bij stress, angst en aanpassingsproblemen, en helpen bij chronische en ernstige ziekten zoals kanker en pijnbeheer.

Ook ondersteunen ze gezinsdynamiek en rouwverwerking, helpen bij revalidatie en herstel, en dragen bij aan preventieve zorg zoals gezondheidsbevordering en begeleiding bij gezondheidsbeslissingen. Dit alles leidt tot betere behandelingsresultaten en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten en hun families.