Meer ademruimte nodig als prille ouder?

13 Juni 2024 Actua nieuws

Pril ouderschap is een avontuur vol liefde, maar ook met moeilijke momenten. Je leven staat op z’n kop en je bent kwetsbaar. Dan kan de juiste steun écht opluchten. Met de campagne 'Dat lucht op' versterken we jouw veerkracht en gidsen we je naar de steun die je nodig hebt.

Vaak ben ik heel moe 

Jolien Roets, mama & presentatrice bij Q-music

Bij de samenstelling van een geboortelijst denken we aan te gekke babykleding, luiers of speelgoed. Maar dat zijn vaak niet de dingen die ze echt nodig hebben. Dat getuigt ook Jolien Roets van Q-music (foto). Zij is mama van Idris (3) en Mina (1). En samen met haar partner Hakim probeert ze veel ballen in de lucht te houden. “In realiteit ben ik vaak heel moe en doe ik nog zeer weinig dingen voor mezelf. Ik mis soms echt een sociaal leven", aldus Jolien. 

Lees de getuigenis van Jolien Roets

Jolien Roets is niet de enige prille ouder die zich niet helemaal wel in haar vel voelt. Volgens recent onderzoek in Vlaanderen ervaart 64 procent van alle moeders (dat is bijna 2 op de 3) vanaf de zwangerschap tot een jaar na de geboorte een verminderd emotioneel welbevinden. Ze voelen zich neerslachtig, zijn wat overbezorgd of ervaren een gebrek aan zelfvertrouwen. Met de nieuwe 'Dat lucht op'-campagne vraagt Te Gek!? aandacht voor de geestelijke gezondheid van prille ouders. 

Op die manier willen we de omgeving van prille ouders tonen hoe ze hen kunnen ondersteunen. 

  • Stel de prille ouders gerust dat even ‘uit evenwicht geraken’ niet ongewoon is.
  • Neem wat werk uit handen.
  • Geef hen af en toe een schouderklopje.

Inspiratie nodig?

Te Gek!? lanceerde pas een website waarop prille ouders geboortelijsten kunnen aanmaken met cadeautjes waar in de eerste plaats niet de baby, maar de ouders van opkikkeren. 

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met Te Gek, 26 juni 2024