Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker

29 September 2023 Actua nieuws

56% van de vrouwen in de Zennevallei doet mee aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dat is een pak minder dan het Vlaams gemiddelde (63,5 %, cijfers Logo Zenneland). Preventiewerking Zennevallei roept daarom alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar om elke twee jaar een screeningsmammografie te nemen. Zo’n screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. 

Tijdig opsporen is belangrijk

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. 

Maak kennis met onze dienst Borstpathologie en Borstunit

Minder screeningsonderzoeken in de Zennevallei

Ondanks de verschillende sensibiliseringscampagnes ligt de deelname (cijfers 2021) van vrouwen tussen 50 en 69 jaar aan het bevolkingsonderzoek in de eerstelijnszone Zennevallei nog steeds onder het Vlaams gemiddelde. Mogelijke verklaring is de COVID-pandemie waardoor de mammografische eenheid niet alle buurten heeft aangedaan. Daarom zet Preventiewerking Zennevallei dit jaar extra hard in op preventie.

Huisartsen motiveren vrouwen uit de doelgroep

De huisartsen van Artsenkring Zennevallei organiseerden o.a. een opleidingsmoment om te bekijken hoe ze zoveel mogelijk vrouwen uit de doelgroep op een persoonlijke manier kunnen aanschrijven en motiveren om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Zo'n persoonlijke brief van de huisarts, met wie ze een vertrouwensband hebben, of een individueel gesprek, kan bovenop de standaard uitnodigingsbrief een extra duwtje in de rug betekenen. Op deze manier hopen we om ook sociaal kwetsbare patiënten beter te bereiken en te motiveren een screeningsonderzoek te laten uitvoeren.

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en het twee jaar geleden is dat je een mammografie liet nemen. Laat deze uitnodiging niet links liggen en maak er gebruik van. 

Tentoonstelling Bustehouder in het AZ Sint-Maria Halle

In de onthaalzone van het AZ Sint-Maria Halle kan je van dinsdag 17 tot/met dinsdag 24 oktober gaan kijken naar ‘Bustehouder’, een fototentoonstelling van Logo Zenneland. Deze tentoonstelling portretteert 15 diverse vrouwen die van dicht of veraf met borstkanker geconfronteerd werden. Ze vertellen elk hun verhaal, over hun kijk op hun lichaam, hun vrouwelijkheid en hun gezondheid. De vrouwen werden in beeld gebracht door Piet Goethals die ook fotografeert voor o.a. Knack, Feeling en Trends. Ook met deze soms aangrijpende getuigenissen willen we vrouwen aanmoedigen om niet te talmen en tijdig een screeningsonderzoek te laten uitvoeren.

Enkele veel gestelde vragen

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

bron: https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Het is belangrijk om de voordelen en de nadelen van het onderzoek te kennen. Zo kan je zelf kiezen of je wil deelnemen. Net als elk onderzoek heeft het Bevolkingsonderzoek Borstkanker ook nadelen. Maar de voordelen zijn veel groter dan de nadelen ervan. 

bron: https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be

Hoe kan ik meedoen?

Je kan op twee manieren aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker deelnemen: met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je (huis)arts. 

Als je tussen 50 en 69 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je automatisch een uitnodigingsbrief  van het Centrum voor Kankeropsporing. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen. 

Het CvKO houdt rekening met: 

  • jouw leeftijd
  • de datum van je laatste screeningsmammografie of die van je vorige uitnodiging
  • jouw woonplaats 
  • de uren die de mammografische eenheden ter beschikking stellen. 

Komt de voorgestelde afspraak je niet goed uit? Ga je liever naar een andere mammografische eenheid? Geen probleem! 

Bel naar het CvKO op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpen we je graag verder. 

  • Wil je weten wanneer je laatste mammografie was? Klik dan hier.
  • Wil je meedoen met een voorschrift van je arts?  Als je in aanmerking komt voor een screeningsmammografie, kan je arts dit aanvraagformulier invullen of een gewoon voorschrift maken met de vermelding 'screeningsmammografie'. 

bron: https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be

Waar kan ik meedoen?

Je screeningsmammografie kan je onder meer laten uitvoeren in het AZ Sint-Maria in Halle. Onze dienst Radiologie heeft een speciale erkenning van de Vlaamse overheid gekregen omdat we mammografieën van hoge kwaliteit garanderen. 

Maar je kan dit ook uitvoeren bij andere mammografische eenheden in Vlaanderen. 

Ben ik verplicht om mee te doen?

Nee, je bent niet verplicht om mee te doen. Jij beslist zelf of je deelneemt. Deelnemen heeft zowel voordelen als nadelen. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse overheid zijn ervan overtuigd dat de voordelen van het onderzoek groter zijn dan de nadelen. We raden je dus wel aan om mee te doen. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing immers veel groter. 

Maar het is belangrijk om de voordelen en de nadelen van het onderzoek te kennen, zodat je zelf kan kiezen of je wil deelnemen.

Je kan de voordelen en de nadelen van het onderzoek hier bekijken om een bewuste keuze te maken. Je huisarts kan je hier ook bij helpen.

Je neemt beter niet deel als:

  • Je recent, of in de voorbije tien jaar, de diagnose borstkanker kreeg. Het type van behandeling is daarbij niet van belang.
  • je een verandering hebt opgemerkt aan een borst (knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel).
  • je een sterk verhoogd risico op borstkanker hebt: meerdere vrouwen in je naaste familie (grootmoeders, moeder, zussen of dochters) kregen borstkanker.

bron: https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, contacteer je huisarts.

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met Preventiewerking Zennevallei, 4 maart 2024