Week van de Valpreventie: Wandel je mee?

22 April 2024 Actua nieuws

Zet je wandelschoenen alvast klaar, want de 13e editie van de Week van de Valpreventie is in gestart! Tot en met 28 april 2024 worden o.a. alle verenigingen, organisaties, woonzorgcentra & zorgverleners aangespoord om beweeg- of wandelactiviteiten te organiseren. Want 150 tot 300 minuten matig intensief bewegen per week, verlaagt de kans op valpartijen aanzienlijk.

30 tot 50% van de 65-plussers maakt een valpartij mee

Jaarlijks maakt ongeveer 30 tot 50% van de 65-plussers minstens één valpartij mee. Een cijfer dat we niet mogen negeren want de negatieve gevolgen van zo’n val zijn enorm, zowel op persoonlijk als maatschappelijk vlak. 

Het streven naar langdurige zelfstandigheid, het behoud van dagelijkse activiteiten en het handhaven van een hoge levenskwaliteit zijn van cruciaal belang voor oudere personen. Een ernstige valpartij kan dit echter allemaal ondermijnen. Om dit te voorkomen, is inzetten op valpreventie noodzakelijk. Daarom organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) elk jaar de Week van de Valpreventie. 

Ook in het ziekenhuis organiseren we jaarlijks naar aanleiding van de Week van de Valpreventie heel wat activiteiten die het 'bewegen' en de 'stabiliteit' van onze patiënten bevorderen.

Bewegen is voorkomen 

Valpartijen worden veroorzaakt door verschillende risicofactoren. Stoornissen in evenwicht, spierkracht en mobiliteit zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren. “Gelukkig kan men daar zelf iets aan doen”, zegt professor Koen Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. “We weten al langer dat specifieke oefenprogramma’s om spierkracht en evenwicht te verbeteren hierbij kunnen helpen. Recent Australisch onderzoek bij 7000 vrouwen tussen 65 en 70 jaar bevestigt nu ook dat deelnemen aan vrijetijdsbewegingsactiviteiten de kans op valpartijen op latere leeftijd vermindert en het risico op letsels als gevolg van een val verlaagt. 

Hoeveel moet ik bewegen?

Concreet gaat dit over 

  • wekelijks 150 tot 300 minuten matig intensieve beweging (voorbeelden: recreatief wandelen, licht tuinieren, ramen wassen) of
  • 75 tot 150 minuten hoog intensief bewegen waardoor je sneller gaat ademen, zweten, moeilijk kan praten (voorbeelden: stevige wandel- en fietstochten, dansen, joggen). 

Een combinatie van beide vormen van bewegen is ook goed.

Deze wandelgidsen helpen je op weg

Speciaal voor deze wandeleditie zijn er drie wandelgidsen ontwikkeld: voor 65-plussers, voor zorgverleners en voor lokale besturen. Deze gids geeft inzicht in de link tussen beweging en het voorkomen van vallen, maar biedt ook heel wat beweeginspiratie en praktische tools. 

Opstaan na een val

Ben je toch gevallen? Dan is het heel belangrijk even de tijd te nemen om op adem te komen en rustig na te denken hoe je het best kan opstaan. In deze video geven we alvast enkele tips die je opnieuw op de been helpen.

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met Zorgnet-Icuro & het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, 22 april 2024