Wereld Alzheimer Dag in het AZ Sint-Maria

21 September 2023 Actua nieuws

Heel wat mensen leven met Alzheimer. In Vlaanderen en Brussel zijn er dat 141.000 om precies te zijn. Als er niets gebeurt, zal dat cijfer tegen 2046 bijna verdubbelen, want geneesmiddelen bestaan tot op het heden helaas nog niet. Daarom slaat ons ziekenhuis samen met Stad Halle, WZC Zonnig Huis en Seniorie de Maretak de handen in elkaar om onderzoek naar Alzheimer te steunen.

Vandaag, in het kader van WereldAlzheimerdag, stond de dementiegroep van ons ziekenhuis klaar om zelfgebakken cupcakes te verkopen. Kimberly Limbourg legt uit: 

Vandaag is het de Dag van de Dementie. Hoe wordt hier vandaag aandacht aan geschonken binnen ons ziekenhuis? 

“Wij staan hier vandaag met de dementiewerkgroep om cupcakes te verkopen ten voordele van de Alzheimerliga om onderzoek naar dementie te steunen. Er zijn ook folders beschikbaar voor wie meer informatie wilt over wat dementie is, hoe je moet omgaan met mensen met dementie, wat jongdementie is, waar een mantelzorger naartoe kan, ... We hebben ook een klein spelletje voorzien waarmee mensen hun kennis over dementie een beetje kunnen testen.”

 

Ik zie dat er geen cupcakes meer zijn. Ik neem aan dat de verkoop een succes was? 

“Ja, dat klopt. Op een uur tijd waren alle cupcakes verkocht! Gelukkig hebben we nog bestelformulieren.”

In welke mate is ons ziekenhuis dementivriendelijk? 

“Wij zijn aan het werken om een dementievriendelijk ziekenhuis te worden. Een dementievriendelijk ziekenhuis is namelijk een voortdurend proces waarin je moet blijven investeren. We zijn op goede weg in het AZ Sint-Maria. Zo zijn we bezig met verschillende projecten, zoals het voorzien van opleidingen over dementie voor het personeel. We hebben ook onze projecten van het vergeet-me-nietje op Geriatrie, waar we mensen met dementie centraal stellen.”