Vlaamse ziekenhuizen publiceren resultaten over kwaliteit borstkankerzorg

31 Augustus 2023 Actua nieuws

De Vlaamse ziekenhuizen maakten op Zorgkwaliteit.be de resultaten bekend op de kwaliteitsindicatoren voor borstkanker. De gecorrigeerde vijfjaarsoverleving is in het AZ Sint-Maria met 8,5 % gestegen en komt daarmee overeen met het Vlaams gemiddelde.

Kwaliteitszorg transparant maken en verbeteren 

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) heeft als doel om de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid in diverse sectoren van de Vlaamse gezondheidszorg transparant te maken en te verbeteren. 

Als regionaal ziekenhuis hechten we veel belang aan deze indicatoren. We trachten hieraan deel te nemen om onze kwaliteit in kaart te brengen en te vergelijken met andere ziekenhuizen. Zo proberen wij onze kwaliteitszorg continu te verbeteren. Zo is onze dienst Oncologie opgericht vanaf 1 februari 2023 en hebben we nauwgezet toekomstige gestructureerde samenwerkingen voor ogen binnen de regio. 

Zopas werden op Zorgkwaliteit.be de kwaliteitsindicatoren voor borstkanker gepubliceerd. Belangrijke kanttekening is dat resultaten op Zorgkwaliteit.be betrekking hebben op de nieuwe diagnoses die werden vastgesteld voor 2019. Het gaat dus over patiënten die minstens 5 jaar geleden hun behandeling zijn gestart. 

Snelheid en locatie van behandeling van borstkanker

Als ziekenhuis streven we ernaar om patiënten zoveel mogelijk te behandelen op de plaats van de diagnose. Maar de patiënten kunnen voor radiotherapie bijvoorbeeld enkel extern worden behandeld. Dit zorgt er o.a. voor dat het aantal patiënten dat intern wordt behandeld, lager is dan de mediaan. Namelijk 81,7 % ten opzichte van 92,8 %. 

Maar voor het AZ Sint-Maria Halle is de samenwerking met andere actoren in de gezondheids- en welzijnssector van zeer groot belang. De zorg voor onze patiënten stopt dus niet bij de muren van onze campus. Zo maakt het AZ Sint-Maria deel uit van het ziekenhuisnetwerk Curoz, samen met het UZ Brussel en de ziekenhuizen van Aalst. En er zijn ook samenwerkingsakkoorden met andere gespecialiseerde centra.  Daardoor kan elk ziekenhuis vanuit zijn eigen specialisatie de meest kwaliteitsvolle zorg aanbieden. 

We streven ernaar om patiënten binnen de 6 weken na hun diagnose te behandelen. Een vroegtijdige opstart van behandeling zorgt voor een hogere overlevingskans. De score voor het AZ Sint-Maria is lager dan de mediaan (2014-2018). Maar de vijfjaarsoverleving ligt dan weer hoger dan de mediaan. De belangrijkste outcome voor de patiënt is ondanks deze score dus toch positief. 

Type ingreep

Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, wordt indien mogelijk de voorkeur gegeven aan een borstsparende ingreep (=tumorectomie) gevolgd door bestraling (= radiotherapie). Dit zijn patiënten zonder uitzaaiing van de kanker.De streefwaarde bij deze indicator ligt op 90%. 

De score voor het AZ Sint-Maria bedraagt 77,5 %. In de periode 2014-2018 werd er dus nog vaker gekozen voor een niet-borstsparende ingreep. Uiteraard proberen we onze patiënten zoveel mogelijk te betrekken bij de keuze van behandeling. 

Gecorrigeerde vijfjaarsoverleving stijgt met 8,5% 

De gecorrigeerde vijfjaarsoverleving is ten opzichte van meetperiode 2009-2013 in ieder geval gestegen met 8,5 %. De gecorrigeerde vijfjaarsoverleving komt momenteel overeen met het gemiddelde. (85% interne score ten opzichte van 84,9 % gemiddeld).