Vanaf 1 september wordt het AZ Sint-Maria een rookarme campus

01 September 2023 Actua nieuws

Vanaf 1 september wordt het AZ Sint-Maria een rookarme omgeving. Dat betekent dat patiënten, bezoekers en medewerkers in een afgebakende perimeter rond het ziekenhuis niet meer mogen roken. Dat kan enkel nog in de nieuwe rookpaviljoenen die onlangs in gebruik werden genomen. Met dit project willen we uiteraard het goede voorbeeld geven en werk maken van een gezonde zorgomgeving.

Tabak grote boosdoener van longanker

Longkanker is zowel bij mannen als vrouwen de op één na meest voorkomende tumor en in 90% van de gevallen is tabak de oorzaak (bron Stichting tegen Kanker). Met een aangepast rookbeleid willen we een duidelijk preventiesignaal geven en evolueren naar een zo gezond mogelijke zorgomgeving. We vragen daarom alle medewerkers, bezoekers en patiënten om niet meer te roken aan de ingang of op andere zichtbare plaatsen binnen de voorziene perimeter. Deze nieuwe regeling geldt eveneens voor e-sigaretten.

Enkel nog in de rookpaviljoenen

De rookvrije zone rond het ziekenhuis werd intussen afgebakend met een duidelijke signalisatie. Zo is het voor iedereen duidelijk waar er wel en niet mag gerookt worden. Ook alle asbakken rond het ziekenhuis werden intussen verwijderd. 

Roken kan dus enkel nog in de nieuwe rookpaviljoenen. 

  • Voor patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, is er een rookpaviljoen achteraan het ziekenhuis (Blok D). Dit biedt vooral meer privacy dan het voormalige rookpaviljoen aan de hoofdingang.
  • Voor bezoekers en ambulante patiënten is er een rookpaviljoen aan het begin van het voetpad dat leidt naar de hoofdingang. 

Medewerkers motiveren om te stoppen 

Voor medewerkers is er een rookpaviljoen ter hoogte van de fietsenstalling aan de personeelsparking achteraan het ziekenhuis. Alle collega’s worden ook aangemoedigd om te stoppen met roken. Zo voorzien we extra begeleiding en een gratis rookstopcursus bij onze tabacoloog. 

Gooi geen peuken op de grond 

Het nieuw rookbeleid is tevens een netheidscampagne. Want sigaretten worden al te vaak op de grond of in rioolputjes gegooid. Uiteraard wensen we een nette ziekenhuisomgeving. Bovendien zijn peuken nefast voor het milieu. Alle peukengooiers roepen we daarom op om gebruik te maken van de asbakken in de rookpaviljoenen. 

We willen iedereen bedanken voor de medewerking aan ons nieuwe rookbeleid.  Zo maken we samen werk van een gezonde omgeving en een rookvrije generatie. 

Waar mag ik nog roken? 

Ben je opgenomen in het ziekenhuis? Dan kan je terecht in de rookpaviljoen achteraan het ziekenhuis (Blok D). 

Ben je een bezoeker of ambulante patiënt? Je kan dan terecht in de voorziene rookpaviljoen aan het begin van het voetpad dat leidt naar de hoofdingang. 

Wat met de sigarettenpeuken? 

Gooi je sigarettenpeuken steeds in de asbakken in de rookpaviljoenen, zeker niet op de grond! Peuken zijn immers nefast voor het milieu. 

Wat met e-sigaretten? 

Voor e-sigaretten geldt dezelfde regelgeving. Dat wil zeggen dat je enkel in de voorziene rookpaviljoen mag roken. 

Kan ik nog aan de ingang van het ziekenhuis roken? 

Nee. Roken kan enkel nog in de nieuwe rookpaviljoenen. 

Ben je opgenomen in het ziekenhuis? Dan kan je terecht in de rookpaviljoen achteraan het ziekenhuis (Blok D). 

Ben je een bezoeker of ambulante patiënt? Je kan dan terecht in de voorziene rookpaviljoen aan het begin van het voetpad dat leidt naar de hoofdingang.