Meer nauwkeurige toediening medicatie door Unidose

18 Januari 2024 Actua nieuws

Om een maximale patiëntveiligheid te garanderen, investeerde het AZ Sint-Maria in een Unidose verpakkingstoestel. Zoals de naam reeds zegt, wordt medicatie daarbij afgeleverd in individueel verpakte doses, volgens de noden van de patiënt. Op termijn zullen die ook net voor de toediening via een bedside scanning worden gecontroleerd.

Hygiëne en controle

Han Vleugels, apotheker

Elk pilletje dat in het AZ Sint-Maria wordt toegediend, is individueel verpakt en draagt de naam van het geneesmiddel, de dosis, het lotnummer en de vervaldatum. 

Omdat echter niet alle geneesmiddelen unidose beschikbaar
zijn op de markt, heeft het ziekenhuis hiervoor dit jaar een herverpakkingstoestel aangekocht. “Dankzij deze Pentapack HP500 hoeven we niet langer de (niet unidose aangeleverde) medicatie per patiënt in plastic zakjes te steken en te etiketteren”, zegt apotheker Han Vleugels. “Dat is niet alleen hygiënischer, door de digitale identificatie biedt het toestel ons ook een betere controle dan vroeger, toen de medicatie manueel uit de voorraadverpakking moest worden gehaald.”

Volgende stap: bedside scanning

Naar de toekomst toe wil het AZ Sint-Maria nog verder evolueren in de veilige toediening van medicatie. Samen met andere ziekenhuizen wordt daartoe een logistiek platform uitgebouwd. Het doel is om op termijn geneesmiddelen via scanning automatisch te checken met het elektronisch medisch voorschrift van de patiënt. Dit moet net voor toediening aan het bed gebeuren, via een barcode
op het individueel verpakte geneesmiddel én een barcode op het polsbandje dat de patiënt continu draagt in het ziekenhuis. Pas wanneer blijkt dat het gaat om de juiste medicatie, het juiste tijdstip en de juiste patiënt, wordt de medicatie toegediend.

Han Vleugels: “Dankzij bedside-scanning zullen we in de toekomst nog zekerder zijn dat altijd en overal de juiste medicatie wordt toegediend."

Wist je dat...

een onderzoeksrapport van Capgemini uit 2017 meldt dat bedside scanning het aantal medicatie-incidenten in ziekenhuizen met 50% kan reduceren!

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, foto's Steven Richardson, 18 januari 2024