Hoe we continu streven om decubitus te voorkomen

20 Mei 2022 Gezondheidsinfo

Decubitus of doorligwonde is voornamelijk bij ouderen of bij immobiele patiënten een frequent voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Onze patiënten worden daarom uitvoerig gescreend in het ziekenhuis. 

De stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd zijn plaatsen die zeer gevoelig zijn voor decubitus

Wat is decubitus?

Decubitus of doorligwonde is voornamelijk bij ouderen of bij immobiele patiënten, zoals bijvoorbeeld op IZ, een frequent voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Een decubitusletsel wordt veroorzaakt door een aanhoudende druk op een bepaald gedeelte van de huid met verminderde doorbloeding en sterfte van het weefsel tot gevolg. Dit proces wordt versneld door wrijving of wanneer het een vochtige plek is en komt voornamelijk voor waar de huid dicht gelegen is tegen het bot: stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd.

Decubitus veroorzaakt pijn en ongemak, kan de normale activiteit beperken en tast de levenskwaliteit aan. De langdurige genezing van decubitusletsels leidt vaak tot een verlengde opnameduur en verhoogde verzorgingskosten. De prevalentie van decubitus in Belgische ziekenhuizen werd in 2000 geschat op 10,7%. Om deze reden is het van uiterst belang om de risicopatiënten snel te herkennen d.m.v. screening en bij de risicopatiënten de juiste en aangepaste voorzorgmaatregelen te nemen.

Hoe screenen we onze patiënten voor decubitus?

Bij al onze gehospitaliseerde patiënten wordt er dagelijks een inschatting gemaakt op het ontwikkelen van decubitus. Dit gebeurt op basis van gestandaardiseerde vragen: of de patiënt zich om de 4 uur kan draaien, of de patiënt nu of in het verleden een decubitusletsel heeft gehad en of de patiënt op verpleegkundig oogpunt een risico heeft tot het ontwikkelen van een decubitusletsel omwille van ondergewicht, mobiliteit, ziekte, ondervoeding, medicatie, …

Bij elke risicopatiënt kunnen aan de hand van deze gedetecteerde risico’s specifieke maatregelen worden geïmplementeerd:

  • Wisselhouding
  • Drukverlagende matrassen en kussens
  • Schuimverband ter hoogte van bekken en hielen
  • Huidbescherming door barrière crème of spray en doekjes
  • Zorg voor juiste voeding en voldoende vocht
  • Advies kinesitherapeut
  • Advies ergotherapeut
  • Advies diëtiste

Ook de patiënt en/of familie wordt mee betrokken in het preventieproces. Zo krijgen zij een infobrochure mee in verband met preventie decubitus zodat thuis de maatregelen verder kunnen gezet worden.