De zorg van gisteren en vandaag

17 Augustus 2023 Actua nieuws

Van 1998 tot 2023

Op 16 februari 1998 verhuisde het AZ Sint-Maria van de Monseigneur Senciestraat in het centrum van Halle naar het splinternieuwe complex op de ‘Grote Weide’. Kosten noch moeite werden gespaard om hier een modelziekenhuis van te maken. Ook de verhuis was er één om ‘u’ tegen te zeggen. Niet alleen de 380 personeelsleden en de ruim 50 artsen werden met hun hebben en houden overgebracht. Ook de 100 nog aanwezige patiënten die waren opgenomen, verhuisden in de meest veilige omstandigheden. En dat alles op één dag tijd! Met een aantal boegbeelden uit ons ziekenhuis blikken we terug op deze verhuis en op de vele ontwikkelingen die het AZ Sint-Maria sindsdien onderging.


In 1996 startte Koenraad Van Mierlo als verpleegkundig en paramedisch directeur. Twee jaar later coördineerde hij de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis. In 2016 maakte hij de overstap naar zijn huidige functie als HR-businesspartner, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor opleiding en ontwikkeling in de zorg. Kortom: de juiste man op de juiste plaats om de zorg van nu te vergelijken met die van 25 jaar geleden!

Koenraad Van Mierlo: “De job van een zorgmedewerker is een stuk complexer geworden en daardoor nóg interessanter. Vroeger werden verpleegkundigen bijgestaan door zorgkundigen en logistiek assistenten. Door de jaren heen hebben we mensen met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld ergotherapeuten en psychologen, in ons aanbod opgenomen. Een hele verbetering voor de patiënt, op voorwaarde dat er tussen al deze diensten voldoende multidisciplinair overleg is. Precies dat maakt de job een stuk boeiender en efficiënter. Ook de artsen nemen uiteraard deel aan dit multidisciplinair overleg waardoor ze meer in verbinding staan met de verpleegkundigen in vergelijking met vroeger."

Investeren in opleiding is investeren in zorg

Koenraad Van Mierlo: “Deze multidisciplinaire aanpak én de ontwikkelingen in de geneeskunde vragen ook meer inspanningen op het vlak van opleiding. Verpleegkundigen, zorgkundigen, vroedkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, psychologen… iedereen wordt verondersteld een specialisatie-opleiding van één of meer jaren te volgen. In ons ziekenhuis zien we ook steeds meer leidinggevenden die een masteropleiding volgen. Of een bachelor-na-bachelor zorgmanagement, om zich te specialiseren in hun functie. Nieuwe leidinggevenden nemen ook deel aan een intern leiderschapstraject van twee jaar om hun skills te verbeteren. De bereidwilligheid en het enthousiasme om zich continu bij te scholen zijn daarbij opmerkelijk!”

Uitbreiding, fusie en samenwerking

Koenraad Van Mierlo: “Er kwamen in het ziekenhuis in die 25 jaar een pak specialismen en artsen bij. En omwille van de vergrijzing breidde het AZ Sint-Maria de diensten Geriatrie uit en werd er ook een dienst Palliatieve Zorg opgericht. Hiervoor fuseerde het ziekenhuis met Lucie Lambert - Roos der Koningin in Buizingen in 1999. En later werd ook de revalidatie-afdeling van het woonzorgcentrum Henri Vander Stokken in Pepingen overgenomen. Dankzij de samenwerking met de Kliniek Sint-Jan in Brussel, kunnen nierpatiënten uit de
regio nu ook in ons ziekenhuis terecht voor hemodialyse”.

Innovatieve kwaliteitszorg

Koenraad Van Mierlo: “Om in één en dezelfde regio zoveel mogelijk aanvullende diensten aan te bieden, zijn we een netwerk gestart samen met het UZ Brussel, het ASZ Aalst en het OLV Ziekenhuis van Aalst. Samen vormen we het Curoz-netwerk. Daardoor kunnen we, elk vanuit onze eigen identitieit en specialisatie, innovatieve en kwaliteitsvolle zorg aanbieden die voor iedereen betaalbaar blijft.”

Zo 'gidsen' we de patiënt door zorg...

Korter verblijf

Koenraad Van Mierlo: “Ook de ligduur wordt steeds korter. Zo mag een kersverse mama gemiddeld al na zo’n drie dagen naar huis. Vroeger was dat veel langer. Om iedereen ook thuis de juiste zorg te garanderen, werken we nauw samen met de huisarts en zelfstandige vroedvrouwen, die de mama’s begeleiden bij de borstvoeding en de zorg voor hun baby.”

De allerbelangrijkste ontwikkeling

Koenraad Van Mierlo: “De centrale rol die de patiënt is gaan spelen, is wel dé allerbelangrijkste ontwikkeling van de laatste jaren. De patiënt kan vandaag, vanuit de wet op de patiëntenrechten, zijn therapie mee bepalen. De arts zal hierbij de verschillende mogelijkheden zo duidelijk mogelijk voorstellen, maar ook de consequenties van elke keuze. Zo ‘gidsen’ we de patiënt door de zorg, zoals omschreven in onze visie. Maar we verplichten niemand de weg te nemen die wij voorstellen. Dat blijft de keuze van de patiënt.”