Carrièreswitch: Lisa Dedobbeleer deelt haar ervaring over #kiesvoordezorg

05 Januari 2024 Actua nieuws

Lisa Dedobbeleer is 34 en deelneemster aan het #kiesvoordezorg-project. Dit initiatief, opgezet door FeBi, biedt studenten de mogelijkheid zich om te scholen tot zorg- of verpleegkundige. In haar derde en laatste jaar van de HBOV-opleiding onthult Lisa, afkomstig uit Halle, haar persoonlijke ervaringen. Ze begon op 31-jarige leeftijd aan dit studieavontuur en ontwikkelde een echte passie voor de zorg. 

Welke job deed je vóór de start van je verpleegkunde-studies (HBOV)?

Voorafgaand aan mijn verpleegkundige studies (HBOV) werkte ik als aankoopassistente in een IT-bedrijf, met eerdere ervaring in de horeca- en retailsector. 

Waarom wou je van job veranderen? 

Een zittende job bleek niet mijn roeping te zijn. Mijn verlangen naar menselijk contact en de wens om meer voor anderen te betekenen, leidden me naar de zorgsector. Ik wilde eigenlijk al heel lang in de zorg werken, maar dat was me eerder nooit gelukt. Deel uitmaken van #kiesvoordezorg bleek een doorslaggevende keuze waar ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben.

Heb je lang getwijfeld? 

Absoluut niet. Ik had nog nooit van het bestaan gehoord van #kiesvoordezorg. Toen ik toevallig een mail kreeg met informatie over het project, heb ik geen seconde getwijfeld en dacht ik: ‘ik moet dit proberen, ik heb niets te verliezen!’. Mijn vriend steunde me ook volledig in dit verhaal. En tot op de dag van vandaag ben ik heel blij dat ik de sprong gewaagd heb, elke dag is heel boeiend. Het lijkt erop dat ik eindelijk ontdekt heb waar mijn passie ligt.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Met modules. Je hebt altijd eerst 4 à 5 weken les en dan 4 weken stage. Je mag kiezen tussen verschillende campussen waar je je lessen kan volgen. Vervolgens moet je dan een ‘werkgever’ (zorginstelling) vinden waar je je stage kan lopen. Dat is voor mij het AZ Sint-Maria geworden. Mijn school, Sint-Guido in Anderlecht, zorgt tijdens de lestijden wekelijks voor oefenmomenten in verschillende technieken.

Heeft het project #kiesvoordezorg je geholpen om opnieuw te kunnen studeren?

Absoluut, al geloof ik ook sterk in de rol van motivatie. De lessen bieden eveneens al een solide basis. 

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou als student verpleegkunde in het kader van dit programma?

Je loopt praktisch de hele dag mee en krijgt na verloop van tijd de kans om verschillende handelingen uit te voeren. Vanuit de school krijgen we een lijstje met vereiste vaardigheden. Mijn begeleiding op de diverse afdelingen hier is ook altijd heel goed geweest. In het AZ Sint-Maria heerst een familiaire sfeer. Ik ervaar ook veel voldoening in het kunnen helpen van mensen uit onze regio. 

Kun je een voorbeeld geven van een moment tijdens je opleiding dat je bijzonder heeft gemotiveerd of geïnspireerd om verpleegkundige te worden?

In de beginfase van mijn opleiding kreeg ik tijdens mijn eerste stage de opdracht om iemand te wassen. Dit was voor mij een uitdaging, maar juist dit moment motiveerde me om door te zetten. Ik zette me erover. Die patiënt had niet gekozen om afhankelijk te zijn, en mijn bereidheid om hem te helpen, heeft me sterk gemotiveerd.

Wat zou je willen delen met mensen die overwegen om deel te nemen aan het #kiesvoordezorg-programma, maar nog aarzelen? 

Gewoon doen! Ik heb al enkele mensen via-via kunnen inspireren. Je hebt niets te verliezen. Dankbaarheid van zowel collega's als patiënten is onbetaalbaar. Hoewel het een uitdagende job is, geeft het enorm veel voldoening en een warm gevoel. Je wordt zelfs betaald om naar school te gaan! :D Het is echt een fantastisch programma voor mensen die zich willen omscholen naar zorg- of verpleegkundige (HBOV of bachelor).

Wil je meer weten over #kiesvoordezorg?