Bjorn was de eerste baby die geboren werd op Grote Weide

25 Augustus 2023 Actua nieuws

Bjorn Buys was de eerste baby die op 17 februari 1998 het levenslicht zag in het vernieuwde ziekenhuis. Na hem zijn er nog duizenden gevolgd. Zijn mama Danielle Derijcke herinnert het zich alsof het gisteren was.

Danielle Derijcke: "Bjorn was niet voor 17 februari uitgerekend. Maar er waren aanwijzingen die ons toch wat ongerust maakten. We contacteerden dr. Nadia Vandersteen (n.v.d.r.: vandaag is dr. Vandersteen nog steeds verbonden aan het AZ Sint-Maria en medisch diensthoofd Gynaecologie & Verloskunde) en repten ons naar de dienst Urgentiegeneeskunde. Gelukkig was er in de media ruime aandacht geweest rond de verhuis van het ziekenhuis. Dus we wisten dat we niet meer naar de voormalige campus in het centrum moesten maar naar de Ziekenhuislaan. Daar aangekomen was het allemaal best spannend. We dachten dat we na een check-up opnieuw huiswaarts mochten keren. Maar neen. Op die gloednieuwe Materniteit is Bjorn rond 13u50 gezond en wel geboren met de hulp van dr. Vandersteen."

Wist jij, Bjorn, dat jij de eerste was?

Bjorn Buys: (glimlacht) "Toch wel. Dat is me regelmatig verteld geweest. Ik ben hier in Halle geboren en intussen ook getogen. Vandaag woon ik met mijn vriendin in Buizingen."

Daniëlle, hoe kijk jij terug op die dag?

Danielle Derijcke: "Het was zeker een fijn verblijf. Nog niet al het materiaal was reeds uitgepakt. Het was voor de vroedvrouwen en de verpleegkundigen soms wat zoeken en improviseren. Ze maakten er ook voortdurend grapjes over. Maar dat
zorgde voor een zeer ontspannen sfeer waar ik met veel plezier aan
terugdenk. Ook mijn tweede kind is in het AZ Sint-Maria Halle geboren. Met een oprechte dank aan jullie sympathieke medewerkers!"