Bescherm jezelf en anderen tegen COVID-19 en griep

28 September 2023 Actua nieuws

De covid- en griepvaccinatiecampagne gaat opnieuw van start in de Zennevallei. Vaccinatie wordt sterk aanbevolen voor risicogroepen en kwetsbare personen.

Sommige mensen lopen meer risico om door covid of griep ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren.

Covid- en griepvaccinatie zijn aanbevolen voor:

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen in een langdurige zorgvoorziening
  • personen met een verzwakte weerstand
  • personen met bepaalde aandoeningen
  • zwangere vrouwen
  • personen werkzaam in de zorgsector

Behoor je tot een risicogroep?

Maak dan zeker een afspraak bij jouw arts of apotheek!

-Voor een afspraak bij jouw huisarts: raadpleeg zeker zijn/haar website of online agenda. 

-Voor een afspraak bij de apotheker: raadpleeg de website https://www.apotheek.be.

Wanneer laat je je best vaccineren?

-Covidvaccinatie gebeurt best voor eind oktober. 

-Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober tot eind november.

Deze campagne is een initiatief van Preventiewerking Zennevallei. Deze werking bestaat uit de stad Halle, de gemeenten Beersel, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Linkebeek, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Eerstelijnszone Zennevallei, Artsenkring Zennevallei, Logo Zenneland vzw en AZ Sint-Maria Halle. Samen zetten we in op gemeenschappelijke thema's en initiatieven om zo de grootst mogelijke gezondheidswinst bij de bevolking te realiseren. 

Enkele veel gestelde vragen

Waarom zou ik me opnieuw laten vaccineren? 

eel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren.

In de herfst- en wintermaanden zullen er immers weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. 

Het is belangrijk om je te laten vaccineren: 

  • Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

bron: www.laatjevaccineren.be

Wanneer laat ik me het best vaccineren tegen griep en covid?

Covid- en griepvaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst:

  • We verwachten een toename van covid-besmettingen midden of eind oktober. covid-vaccinatie gebeurt daarom best voor eind oktober.
  • Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober (zodra de griepvaccins beschikbaar zijn), maar ook nog later.

bron: www.laatjevaccineren.be

Kan ik beide vaccins op hetzelfde moment plaatsen?

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins. 

Die kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op je lichaam gezet (bv. een per arm). Ook als je griep- en covidvaccinatie op hetzelfde moment krijgt, zijn bijwerkingen bijna altijd mild. Je kan wel wat meer koorts of spierpijn hebben dan als je de vaccins apart krijgt.

Kies je ervoor je niet op hetzelfde moment te laten vaccineren tegen covid en griep? Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid. We verwachten immers dat besmettingen met covid sneller de ronde zullen doen dan griep. 

Of ze gelijktijdig toegediend kunnen worden, zal ook afhangen van de mogelijkheden bij je arts of apotheker bij wie je de afspraak tot vaccinatie maakt. 

 

bron: www.laatjevaccineren.be