Afscheid van em. prof. dr. Paul Broos

14 December 2023 Actua nieuws

In Leuven is em. prof. dr. Paul Broos overleden. Hij heeft een indrukwekkende carrière afgewerkt en had een grote impact op de medische wereld. Zo was hij o.a. hoogleraar heelkunde aan de KU Leuven en diensthoofd Heelkunde en Traumologie van het UZ Leuven. 

Bij het AZ Sint-Maria in Halle was hij voorzitter van de Commissie voor Medische Ethiek en tot voor kort voorzitter van het Bestuursorgaan. Em. prof. dr. Broos werd 78. Wij wensen namens het ziekenhuis onze diepe en oprechte deelneming aan te bieden aan zijn familie.

Em. prof. dr. Broos ging met emeritaat in 2010. Maar dat weerhield hem niet om zeer actief te blijven in de medische wereld. Zo was hij sinds 2005 lid van het Bestuursorgaan van het AZ Sint-Maria Halle. In 2017 werd hij aangesteld als ondervoorzitter en in 2018 als voorzitter van het Bestuursorgaan. Een functie die hij tot deze zomervakantie met veel enthousiasme vervulde. 

Em. prof. dr. Broos was ook lid van de Commissie voor Medische Ethiek sinds januari 2018. Na het neerleggen van zijn bestuurstaken werd hij met unanimiteit verkozen tot voorzitter van deze Commissie met ingang van 1 juli 2023, tot aan zijn voor velen plots overlijden. 

Naast zijn uitzonderlijke wetenschappelijke loopbaan en authentiek leiderschap, werkte hij vanuit zijn norbertijns-katholieke inspiratie tijdens al zijn werkzaamheden in ons ziekenhuis aan het in de praktijk verzoenen van hoogstaande geneeskunde met een hedendaagse christelijke moraal. Het AZ Sint-Maria is em. prof. dr. Broos dan ook zeer erkentelijk en dankbaar voor zijn toewijding en geleverde inspanningen. 

Naast het feit dat hij een vooraanstaand chirurg was, legde hij ook een passionele interesse aan de dag voor de geschiedenis van de geneeskunde en de heelkunde.

Er wordt afscheid genomen van em. prof. dr. Broos in de Abdijkerk Sint-Jan Evangelist in Heverlee, Abdij van Park 7, op zaterdag 16 december 2023 om 10 uur. Nadien volgt de begraving op de begraafplaats van Abdij van Park. Er is gelegenheid tot groeten vanaf 9.40 uur.