25 jaar Grote Weide - Je zag alleen maar blije gezichten

18 Augustus 2023 Actua nieuws

25 jaar geleden verhuisde het AZ Sint-Maria naar de Ziekenhuislaan. We laten enkele medewerkers aan het woord die de verhuis van dichtbij meemaakten.

Veerle Van Laethem is stafmedewerker Schoonmaak en al meer dan 25 jaar actief in het AZ Sint-Maria

Hoe heb jij de overgang van het oude naar het nieuwe gebouw ervaren?

Veerle Van Laethem (stafmedewerker Schoonmaak): "Als zeer goed georganiseerd! Iedereen was bereid om mee te helpen en je zag alleen maar blije gezichten. Twee dagen na de verhuis, op 19 februari 1998 werd mijn zoon bovendien geboren."

Hilde Van Hauthem was als arts-specialist ook in het oude ziekenhuis reeds actief.

Hilde Van Hauthem (arts-specialist Pediatrie): "Toen ik in het AZ begon, was het nog een klein ziekenhuis, met een beperkt aantal artsen en verpleegkundigen. Iedereen kende iedereen. Zelfs de patiënten. Dat is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Het ziekenhuis is ook flink uitgebreid."

Wat is volgens jou de belangrijkste verandering in de voorbije 25 jaar?

Veerle Van Laethem: "De schoonmaakmethodes zijn enorm geëvolueerd. De nieuwe werkwagens en schuurmachines zijn veel meer ergonomisch. Ook de informatisering was een enorme verandering."

Hilde Van Hauthem: "Sowieso het hogere aantal artsen. Ook op Pediatrie. Vroeger waren we met twee, nu werken er al zes kinderartsen. Bovendien zijn er vandaag ook spelbegeleidsters, kinderpsychologen, kinderdiëtisten en consulenten kindergastro, -cardiologie en -nefrologie. 

Toen de baby al een tiener was, is ze me een bloemetje komen brengen omdat ik haar een toekomst had gegeven

Welk feit zal je nooit vergeten?

Veerle Van Laethem: "De tweedaagse studiedagen met alle diensthoofden. Leerrijk en tegelijkertijd aangenaam en ontspannend! Ook de solidariteit tussen de verschillende diensten tijdens die zware COVID-19-periode was ongelooflijk."

Hilde Van Hauthem: "We hebben ooit een pasgeboren baby’tje op Pediatrie gehospitaliseerd omdat de mama om medische redenen niet voor haar kind kon zorgen. Toen bleek dat ze definitief niet bij de mama kon opgroeien, vond ik een pleeggezin waar het meisje werd opgevangen als een eigen kind. Later is ze mij als tiener komen bedanken met een bloemetje. Omdat ze een toekomst had gekregen die ze in haar eigen gezin nooit zou hebben gehad."

Beleef opnieuw de verhuis 25 jaar geleden

Op maandag 16 februari 1998 vond de verhuis plaats. Meer dan 500 mensen staken de handen uit de mouwen om de indrukwekkende verhuisoperatie tot een goed einde te brengen. Ook RINGtv was op de afspraak en maakte toen onderstaande reportage.