02 363 12 11

Maagband

Het plaatsen van een maagband is een louter restrictieve procedure en steeg in populariteit vanaf eind de jaren ’90. Bij deze techniek wordt een siliconen band geplaatst rond de maagingang. Deze band is door middel van een buisje verbonden met een reservoir dat onder de huid wordt geplaatst. Via dit reservoir kan de inhoud van de band naargelang de noodzaak afgelaten dan wel bijgespoten worden.

Maagband-totaal1-bewerkt-01

Nadelen maagband

De initiële resultaten leken spectaculair, echter ondanks het voornemen dat het hier om een minder ingrijpende techniek gaat, bleken er op korte en langere termijn meerdere mogelijke complicaties op te treden alsook waren de resultaten op lange termijn niet zo goed als initieel gedacht.
Studies tonen aan dat 1 op 2 van de patiënten een complicatie ontwikkelt ten gevolge van de band. Dit kan gaan van een uitgesproken slokdarmontsteking, infectie rond de poort tot slipping (wegschuiven) van de maag doorheen de band met afsterven van de maag tot gevolg.
1 op 3 patiënten dient hiervoor een tweede ingreep te ondergaan. Deze techniek wordt dan ook nog maar zelden uitgevoerd in ons ziekenhuis en dit enkel voor specifieke indicaties.