02 363 12 11

Maagballon

Een maagballon is een ballon die gedurende een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar in de maag geplaatst wordt. Omdat de ballon de maag gedeeltelijk vult, heeft de patiënt sneller een verzadigd gevoel. Een maagballon vertraagt eveneens de passage van vast voedsel. Snoep en calorierijke dranken passeren even vlot. Daarom wordt een maagballon enkel bij volume-eters geplaatst, waardoor hij/zij minder gaat eten en vermagert.
Zowel het inbrengen als verwijderen van een maagballon gebeurt via de mond. De ballon is gemaakt van een zacht en flexibel soort siliconen. Nadat de lege ballon ingebracht is, vult de arts hem met een steriele zoutoplossing. Hierdoor is de ballon te groot om in de darm te komen en zweeft hij vrij in de maag.

Maagballon-totaal1-bewerkt-01

Nadelen maagballon

Slechts 10% van de patiënten kan het gewichtsverlies langdurig behouden omdat de meerderheid in zijn oude foutieve gewoontes vervalt na verwijdering van de ballon.
De kosten voor deze ingreep zijn totaal ten laste van de patiënt. Hiervoor bestaat geen terugbetaling van de mutualiteit. Meer info met betrekking tot kostprijs van de ingreep kan gegeven worden door de chirurg.